Uupunut on kuin yritys, joka vaihtaa jatkuvasti omistajaa

18.03.2021

Uupuneena ihminen ei tiedä miten väsymyksen selättäisi ja etsii epätoivoisesti ratkaisuja. Ihminen tekee tehottomia ratkaisuja pysyäkseen pinnalla, kuten yritys joka ahdingosta huolimatta ottaa käyttöön toinen toistaan uudempia, mutta tehottomia keinoja sen sijaan, että pysähtyisi perusasioiden äärelle. Todellisuudessa nyt viimeistään olisi yt-neuvottelujen paikka ja aika laittaa toimimattomat osastot kokonaisuudessaan pihalle tai vähimmillään vaihtaa toimitusjohtajaa. 

Kun yritys pyrkii selviytymään, on tärkeää pitää huolta siitä, että resurssit käytetään oikein. Näin on myös uupuneen ihmisen kohdalla. Ei ole mitään hyötyä aloittaa joka viikko uutta energisoivaa dieettiä tai etsiä pika-apua uudesta, lisää puhtia lupaavasta harrastuksesta. Ensimmäisenä on katsottava omaa yritystä-omaa elämää- rehellisesti ja tunnustettava tosiasiat. Resurssit on lopussa. Jokaisella yrityksellä tulee erilaisia kausia, kuten meillä ihmisilläkin. Toisinaan ollaan kovastikin plussan puolella ja toisinaan on selvittävä hiljaisen kauden yli. Yksi asia on kuitenkin selvä. Kokonaiskuva ratkaisee. Vastoinkäymisen osuessa kohdalle, ei tule painaa paniikkinappulaa ja laittaa kaikkia palikoita uusiksi. Tärkeämpää olisi pysähtyä. Tilanne on syntynyt pidemmän ajan saatossa ja pidempi aika kuluu myös tilanteen korjaamiseen.

Oli sinulla sitten pieni tai iso yritys, tässä kohtaa olisi tärkeää kirkastaa sen perustehtävä. Mikä on oikeastaan yrityksen pointti ja millaista tulosta yritys tällä hetkellä tekee? Onko yrityksen liikevaihto ollut ehkä jo vuosien ajan miinuksella ja silti jatketaan samoja toimintamalleja, jotka johtavat vääjäämättä samaan tulokseen? Nyt olisi aika päästää vanhoista toimintatavoista irti ja keskittyä määrätietoisesti uuden suunnan ottamiseen. On eri asia elvyttää yritystä ja perustaa uusi yritys. Nyt ei olla luomassa uutta innovatiivista yritystä, vaan elvyttämässä jo olemassa olevaa. Tämän ymmärtäminen on tärkeää silloin, kun mitä hienommalta kuulostavat myyntipuheet uudesta, ah niin vaivattomasta elämästä tuntuvat houkuttelevilta.

Kuten yrityskään, ei ihminenkään voi olettaa liikevaihdon(energian) lisääntyvän, ellei toiminta jollain tapaa muutu. Jos kyse on tarjonnan ja kysynnän laista ja koet antavasi jatkuvasti kaikkesi saamatta mitään takaisin, olet myynyt itseäsi liian halvalla. Ehkä jopa annat energiaasi ilmaiseksi kenelle tahansa, joka sitä haluaa-ja mikseivät haluaisi, jokainen haluaa ilmaisen ämpärin, erityisesti jos se on täytetty energialla. Sen sijaan että keskittyisit markkinoimaan palveluitasi-jotka saattavat olla jo oikeinkin hyvin ihmisten tiedossa menekistä päätellen, olisi nyt keskityttävä hintojen korotukseen ja työskentelyyn kestävällä tavalla.

Usein kuulee sanottavan, että uupuneen pitää tehdä vain pakolliset asiat ja unohtaa kaikki muu-myös kivat jutut. Yritysmaailmassakin on samankaltaisia ajatuksia. Tässä neuvossa on perää, mutta neuvo ei yksinään pelasta yritystä, eikä ihmistä, vaan saattaa johtaa tilanteeseen jossa vähäiset resurssit kohdennetaan väärin. Kuluja on toki leikattava pysyäkseen pinnalla, mutta kassavirtaa tuottavia tapahtumia ei voi jättää järjestämättä. On työskenneltävä johdonmukaisesti ja fiksusti, sen sijaan että energia kulutettaisiin kaikenmaailman sillisalaattiin, joka saa aikaan illuusion tehokkuudesta, mutta johtaa vain yhä syvempään kassavajeeseen pidemmällä tähtäimellä. 

Uupuneen on keskityttävä perusasioihin; uneen, palautumiseen, ravintoon, liikkumiseen lempeällä tavalla ja lopulta energian lisäämiseen, eli iloon. Itse neuvon aina aloittamaan unesta, sillä mikään ei lisää energiaa arkeen samoin kuin hyvin nukutut yöt. Lisäksi univaikeuksista kärsivällä harvoin on energiaa istuttaa arkeen uusia toimintamalleja tai varsinkaan pitäytyä niissä pitkäjänteisesti. Oletko miettinyt miten resurssit jakautuvat yrityksessäsi? Kysy itseltäsi mistä tehottomasta osastosta olet valmis käymään yt-neuvotteluja? Voisiko netflix-jaostoon tehdä leikkauksia ja panostaa tulevaisuudessa nukkumatti-osastoon? Unirutiinin luomisesta lisää tuonnempana. 

Energiaa arkeen ja iloa mieleen,

<3:llä Satu