3 yleisintä syytä miksi tavoitteeseen pääseminen ei onnistu?

28.11.2021

Tiedätkö kun jotkut ihmiset tuntuvat saavan elämässä kaiken haluamansa ja itse tuntee jääneensä jumiin, eikä saa mitään aikaiseksi hyvistä aikeista huolimatta. Miksi toiset ihmiset onnistuvat ja toiset pyörivät jatkuvasti kehää samojen asioiden ympärillä, saapumatta yhtään mihinkään? Kirjoitan nyt yleisistä sudenkuopista, joita olen itse työssäni ja elämässäni havainnut. 

1. Tavoite ei ole sinun tavoitteesi

Voi olla se, ettei tavoite ole oikeastaan omasi. Moni on esimerkiksi nuoruudessaan valinnut koulutuspolun, jota vanhemmat ovat suosittaneet ja päätyneet lopulta keskeyttämään opinnot tai vaihtoehtoisesti päätyneet uralle, joka ei millään tavalla vastaa omia toiveita. Ehkä arvostat vapautta arjessasi ja elämässäsi, elämäntyylisi on yksinkertainen, nautit eniten arjen pienistä iloista kuten kahvin tuoksusta ja rauhallisesta hetkestä aamuisin. Miksi olisit työssä joka on hektistä, vaatii paljon ylitöitä ja josta saa paljon rahaa, jollei raha ole sinulle tärkeää vaan aika. Kahvia ja rauhaa saa vähemmälläkin rahalla (tosin rahaakin saa usein vähemmälläkin työllä). 

Kannattaa miettiä ovatko arvosi linjassa valitsemasi tavoitteen kanssa. Tällä tarkoitan esimerkiksi sitä, kun tuet aidosti kehorauhaa ja sitä että jokainen keho saa olla omanlaisensa, mutta omissa tavoitteissasi on laihduttaminen, jotta kokisit kehosi hyväksyttäväksi. Tässä on suuri ristiriita, eikä se tule sieltä katoamaan, joten tavoitetta on muutettava. Se miten koet kehosi, ei ole kehostasi kiinni, vaan mielestäsi. Tässä kohtaa tavoitetta voisi vaihtaa esimerkiksi muotoon "hyväksyn kehoni", jolloin muutos koskeekin ajatusmaailmaa ja tunnetta fyysisen muutoksen sijaan.

Onko tavoitteesi siis linjassa haluamasi elämän kanssa? Jos unelmasi on matkustaa joka talvi lämpimään, älä hakeudu töihin lumiauran kuljettajaksi. Jos taas unelmoit perustavasi kahvilan, älä aloita rakennusalan opintoja (ellei unelmaasi sisälly myös kahvilan rakentaminen).

2. Tavoitteita on kerralla liikaa tai tavoite on liian vaikea

On hyvä miettiä tavoitteita elämän eri osa-alueille, varsinkin jos tavoitteet tätä ennen ovat koskeneet lähinnä työelämää. Moni ei tule ajatelleeksi, että esimerkiksi ihmissuhteille voi asettaa tavoitteita. Tavoitteiden asettaminen ja sitä kohti kulkeminen ovat kuitenkin opeteltavia taitoja. Ensin pitää opetella perustaito ja saada kokemus siitä, että homma toimii ja tavoitteisiin on mahdollista päästä. Moni haluaa esimerkiksi tammikuussa tehdä taas elämäntapamuutoksen ja aloittaa samalla uuden ruokavalion, liikkumisen ja ehkä vielä jonkinlaisen itsensä kehittämisen henkisesti. Arjessa tämä tarkoittaisi täydellistä mullistumista. Tällainen toimii vain hyvin harvoin-oikeastaan, en itse tunne ketään jolla tämä tyyli olisi toiminut pitkällä aikavälillä. 

Yhtä hyvin voisit haluta oppia kiinaa, alkaa meditoida joka aamu, työskennellä tehokkaasti ja olla parempi vanhempi lapsillesi. Jos ihmisellä on näin monta uutta tavoitetta samanaikaisesti, ei hän usein lopulta keskity yhteenkään, vaan alkuinnostuksen jälkeen kaikki tavoitteet unohtuvat. On tärkeää, että valitset alkuun yhden tavoitteen ja pysyt siinä. Itse suosittelen myös, että ensimmäinen tavoite on mahdollisimman helppo. Kun saavutat sen, olet oppinut paljon tavoitteen saavuttamisen prosessista ja saat samalla kokemuksen siitä, että sinä pystyt tavoitteen saavuttamiseen. Samalla itseluottamuksesi kasvaa ja uskot itseesi enemmän myös vaikeamman tavoitteen kohdalla. Kuten mitä tahansa uutta taitoa opiskeltaessa, myös tässä on tarpeen opetella alkeet ennen kun siirtyy edistyneempiin opintoihin.

3. Päätös ei johda toimintaan- eli et vielä tunne tavoitteiden saavuttamisen alkeita

Kun valitset tavoitteen, mietit mitä elämääsi haluat ja teet päätöksen sen saamisesta. Usein ihmiset kuitenkin vain haluavat asioita. Ehkä tunnistat halunneesi aina kesämökkiä, mutta oletko ottanut yhtään askelta unelmasi toteuttamiseksi? Ehkä olet jo pitkään halunnut opiskella espanjaa, mutta oletko ottanut yhtään espanjantuntia tai selvittänyt missä sitä opetetaan? Vai oletko valittanut työstäsi jo vuosia haluten vaihtaa työtä, mutta et ole edes avannut avoimien työpaikkojen haku sivustoa tai tutkinut vaihtoehtojasi?

Joskus jäämme jumiin päämme sisälle ja ajaudumme miettimään ja suunnittelemaan mitä elämältä haluaisimme. Joskus tiedämme haluavamme esimerkiksi vaihtaa työtä, mutta jäämme jumiin siihen, että emme tiedä mitä sitten haluaisimme tehdä tulevaisuudessa. Meillä voi olla jopa valmis todella hieno suunnitelma siitä, mitä tulee tapahtumaan, kuinka sisustamme makuuhuoneemme unelma makuuhuoneeksi, mutta emme ole ottaneet yhtäkään askelta sen toteuttamiseksi. Yksikään tavoite ei toteudu, jos se on vain osa hienoa suunnitelmaa. Jos kerran suunnittelit jo sisustuksen, olisiko seuraavaksi aika ostaa ne haluamasi verhot? Ostamisen jälkeen ne voikin sitten ripustaa. Tavoitteen toteutumisen ja päätöksen teon välillä on monta askelta. Jos pidät suunnittelusta ja unelmasi ajattelusta, voit sisustuksen suunnittelun jälkeen jatkaa tekemällä suunnitelman tarvittavista askelista. Mikä on seuraava askel jonka otat tavoitteesi saavuttamiseksi? Ihan pienikin askel riittää.

Oletko jumissa?

Jos huomaat olevasi tilanteessa, jossa haluat muutosta, mutta mitään ei tunnu tapahtuvan, voit palat tämän listan alkuun. Voit esimerkiksi kysyä itseltäsi seuraavia kysymyksiä:

-Mitä minä haluan? Mieti erityisesti miltä haluat elämäsi tuntuvan ja mikä sinulle tuo tätä tunnetta. Jos haluat rauhaa, onko arjessasi omaa-aikaa? Jos sinulla on jo tavoite, mieti onko se arvojesi mukainen ja onko se noussut sinun sisältäsi vai esimerkiksi ulkopuolelta tulevista odotuksista.

- Viekö toimintani minua kohti haluamaan? Mieti onko toimintasi tavoitteeseen keskittynyttä vai monen asian parissa vuorotellen sekoilua. Valitse mihin keskityt ja pitäydy siinä.

- Kun tiedät mitä tavoittelet, voit piirtää paperille janan jossa alussa on päätös ja lopussa tavoite (haluan sisustaa makuuhuoneen --- o valitsen verhot --- o tilaan haluamani verhot---o silitän verhot----o ripustan verhot---makuuhuoneen sisustus on valmis). Väliin voit laittaa niin monta pientä askelta, kuin tarvitset. 

-Tee päätös siitä, että toimit tavoitteesi toteuttamiseksi ja toimi päätöksesi mukaan. Jos päätät jotain, muttet kuitenkaan saa mitään tehtyä, pienennä ensimmäistä askeltasi vielä lisää, kunnes se ottamisen helppous naurattaa sinua.

Älä käsitä väärin, lopullisen tavoitteen ei tarvitse olla pieni, voit haluta vaikka astronautiksi- ja saavuttaa tavoitteesi. Sinun on kuitenkin aloitettava jostain, kuten meidän kaikkien. Et siirry avaruuspukuun astronautiksi suoraan kotisohvalta, välissä on monta askelta. Uskalla kokeilla, ottaa se ensi askel ja onnistua vain osittain. Ei haittaa jos tilaamasi makuuhuoneen verhot eivät olekaan täydelliset, voit aina palauttaa ne ja valita toiset. Nyt ainakin tiedät, että näitä verhoja et halua ja voit valita uudelleen. Jos haluat apua tavoitteidesi kirkastamiseen tai niissä eteenpäin pääsemiseen, autan mielelläni. <3: Satu