Lupauksia uudelle vuodelle

09.01.2022

Vuoden vaihde on mielenkiintoista aikaa. Usein juuri vuodenvaihteessa pysähdymme miettimään kulunuttu vuotta ja omia aikaan saamisia, tavoitteita ja unelmia tulevaisuudelle. Usein huomaamme, että johonkin asiaan elämässä vielä tarvitsemme muutosta. Uuden vuoden lupaukset ovat hauskoja ja jännittäviäkin, joskus ne kuitenkin saavat meidät aloittamaan uuden elämän tammikuussa ja palaamaan takaisin vanhaan ja toimimattomaan helmikuussa.

Arvaat varmaan mitä ihmiset lupaavat itselleen joka vuosi vuodenvaihteessa?

Noh, kaikkihan tiedämme että tammikuu on dieettien, elämäntaparemonttien ja kuntoiluohjelmien myymisen kulta-aikaa. Tämä johtuu osin juurikin siitä, että vuodenvaihteessa pysähdymme miettimään mitä haluamme elämältä. Samalla useimmat meistä ovat kuitenkin syöneet kiitettävän määrän turvottavaa, ehkä kehon matala-asteista tulehdusta lisäävää ruokaa-tällöin olo on tukala, epämiellyttävä ja mieli voi olla hyvinkin alakuloinen. Kroppa on tukossa ja tekee mieli tehdä täyskäännös. 

Sen sijaan että lupaisimme keskittyä henkiseen kasvuun, olemaan läsnä perheellemme tai kokeilemaan uusia itseä kiinnostavia ja iloa tuottavia asioita, lupaammekin laihduttaa. Ja teemme sen usein uuden sinä vuonna esillä olevan laihdutuskuurin tai keinon avulla. Jep, muistat varmaan smoothiedieetin, kaalikeittodieetin, viinidietin ja hedelmäpaaston ja monta muuta keinoa laihduttaa. On toki myös valmennuksia, joiden ohjeilla voit aloittaa laihdutuksen ja saada unelmavartalon viidessä viikossa!


Odotahan kuitenkin hetki ennen kuin painat "osta valmennus" nappulaa..... Mietitäänpä mitä hyötyä laihdutuskuurista ehkä on? 


+Tiedetään, että ylipaino lisää monia terveysriskejä. Pienelläkin painon pudotuksella voi olla merkitystä riskien vähentämisessä.

+Hetkellinen "high" johtuen uudesta innostuksesta ja oman kyvykkyyden tunteesta.

-Tutkimusten mukaan laihdutuskuurit voivat toimia painon pudotuksessa, mutta tuovat harvoin pitkäaikaisia tuloksia. Päin vastoin, usein ihminen palaa jopa aiempaa korkeampaan painoon dieetin loputtua. 

-Tiukat rutistukset ja tiukka kalorien vähentäminen tuottaa elimistölle kovaa stressiä ja vaikeuksia, joista palautuminen vie usein aikaa. 

-Terveen ruokasuhteen ja tasapainoisten elämäntapojen sijaan dieetit sisältävät useimmiten paljon rajoituksia, tiukkoja ohjeita ja ehdottomuutta. Eli ajatus- ja toimintamalleja, joista useimille meistä on jälkikäteen vaikea päästä eroon. 

-Terveen itsetunnon ja omien vahvuuksien tunnistamisen sijaan päädymme liian usein arvottamaan itseämme sen perusteella mitä numeroa vaaka näyttää.

- Tämä on jo nähty. Oletko aiemmin laihduttanut ja millä tavoin? Useimmat meistä ovat kokeilleet jonkin näköistä laihdutusohjelmaa ja palannut sen jälkeen vanhoihin tapoihin vaikka olisikin saanut ensin painon tippumaan. Tämä luo käsitystä itsestä epäonnistujana-mitä emme tietenkään ole. 

-Pään seinään lyömisestä tulee kipeä pää..mieti miksi se onnistuisi nyt jos se ei onnistunut aiemmin tällä tavoin. Samalla keinolla tulee sama tulos. Lopulta lähes kaikki laihdutuskuurit ovat samaa juttua, vaikka niiden ohjeissa hiilihydraattien, rasvan ja proteiinin suhteet ja kunto-ohjeet vaihtelisivat.

Jos haluat kuitenkin jotain muutosta syömiseen suosittelen tutustumaan mm. intuitiiviseen syömiseen, tulehdusta hillitsevään ruokaan ja aloittamaan muutoksen pienella päivittäisellä tavoitteella. Tällainen voisi olla vaikka riittävä veden juominen tai aamiaisella vihanneksien syöminen. Hyviä valmennuksia löytyy tottakai myös. Niitä löytyy sekä yksityisyrittäjiltä että mm. terveydenhuollon kautta. Parhaiten toimivat usein henkilökohtaiset valmennukset joissa on mahdollista räätälöidä ohjeet yksilöllisesti. Joskus on myös tilanteita, joissa laihduttaminen on terveyden kannalta ainoa vaihtoehto, suosittelen haastavassa tilanteessa aina yksilövalmennusta jonkun asiansa todella hyvin osaavan valmentajan kanssa ja yhdessä hyvän lääkärin kanssa. 

Mistä tunnistaa laihdutuskuurin ja kunnollisen valmennuksen?

Laihdutuskuurien tunnusmerkkejä ovat ainakin turhat lupaukset ja se että ne kuulostavat liian hyvältä ollakseen totta: "Saavuta unelma vartalosi viidessä viikossa!". En usko vastuullisten toimijoiden lupailevan turhia, sen sijaan vastuullinen valmentaja tietää, että jokainen asiakas on yksilö, eikä voi siksi luvata että laihdut viisi kiloa viidessä viikossa. Jokaisen elimistö ja energia-aineenvaihdunta toimivat yksilöllisellä tavalla ja niihin vaikuttavat niin historia, genetiikka, ympäristö kuin elintavatkin. Eli kannattaa olla tarkkana turhien lupausten suhteen. Joillakin ohjeilla voit hyvinkin saada tuon viisi kiloa pudotettua, saat sen kuitenkin hyvin helposti myös takaisin, sillä ohjeet eivät yleensä sovi pysyväksi osaksi elämää. 

Mainonta on usein törkeää, häpeän tunteeseen vetoavaa ja jopa nöyryyttävää: "Oletko kyllästynyt löllömahaan ja selluliittireisiin". Jotain kehon koostumuksessa ehkä kuvataan kamalaksi tai pyritään saamaan asiakas ostamaan itseinhon vallassa haavekuva paremmasta kropasta. Jokaisen itseään kunnioittavan valmentajan olisi syytä kunnioittaa jokaisen kehoa, meillä on raskausarpia, selluliittia, rasvaa, lihasta, ryppyjä ja arpia syystä. Kaikki kertoo eletystä elämästä. Muistathan rakastaa kehoasi ja kohdella sitä kehon hyvinvoinnin, eikä rääkkäämisen kautta.

Toimimaton valmennus, joka ei tule kestämään loppuelämää, sisältää tiukat ohjeet, paljon kieltoja ja sääntöjä ja vaatii paljon kuria. Jos olet jo ostanut valmennuksen, olet ehkä saanut listan kielletyistä ja sallituista ruoka-aineista, kehotuksen välttää kaikenlaisia juhlia, valkoviiniä ja leipää valmennuksen ajan tai ottaa mukaan porkkanatikkuja kummilapsesi synttäreille, jotta et vain "sorru" syömään kakkupalaa. Ja aina otetaan tietysti itseä niskasta kiinni "repsahduksen" jälkeen. Jousto ja elämästä nauttiminen kuitenkin kuuluvat elämään. Voit hyvin syödä ravinnerikkaan aterian ennen juhlia, jottei juhlimisesta seuraa pahaa oloa ja kummilapsen juhlissa voi hyvin olla porkkanatikkuja muutenkin tarjolla. On jokaisen oma asia mitä kantaa eväänä, mutta on myös erittäin tärkeää että elämässä on tilaa joustolle, eikä missään tarvitse olla täydellinen.

Monet hyvät valmentajat tarjoavat jäseneksi pääsyä tavoitteita tukevaan ryhmään ja tämä onkin yksi hyvä tapa saada vertaistukea ja päästä lähemmäs omia tavoitteita. Hyvä valmennus myös kestää useimmiten kauemmin kuin muutaman viikon. Jos valmennuksessa on kuitenkin 5 viikkoa materiaalia täynnä tiukkaa kuria ja lupauksia unelma vartalosta, uskon ettei se ole oikea tapa.  

Itse miettisin myös tarkkaan miksi haluaa alkaa laihdutuskuurille? Mitä laihdutuksella haluaa saavuttaa? Voiko tuon saman saavuttaa kevyemmin keinoin, myötätunnon ja itsen rakastamisen kautta? Liikkua voi myös ilman tavoitetta laihduttamisesta. Tällöin voi jopa saada liikkumisesta sitä kuuluisaa liikunnan iloa ;)  Samoin voi syödä terveellistä ja kehoa ravitsevaa ruokaa, ilman että yrittää rajoittaa energiaa. Uupuneelle laihduttaminen tällaisten dieettien metodeilla on ehdoton "no no". Stressihormoni kortisolia lisäävien metodien sijaan täytyy panostaa uneen ja palautumiseen. 

Jos haluat jatkuvat laihdutuksen sijaan tasapainoisen elämän, niin älä aloita laihdutuskuuria tänään, ensi maanantaina, ensi vuoden vaihteessa tai enää ikinä. Aloita sen sijaan tasapainoisen arjen rakentaminen pieni askel kerrallaan. Mieti mitä haluat elämääsi? Jos haluat enemmän energiaa, mieti voitko nukkua enemmän, huolehtia palautumisestasi tai siitä että saat tarpeeksi ravitsevaa ruokaa?  Jos tarvitset apua tasapainoisen arjen rakentamisessa niin autan mielelläni.  Ihanaa alkanutta vuotta jokaiselle 

<3:Satu


P.S.Viime vuonna itselläni oli teemoina (taas kerran) palautuminen ja hyvä uni- sain arkeeni paljon lisää energiaa. Merkitsemällä kalenteriin tyhjää aikaa ja aikaa palautumiselle myös luovuus alkoi nousta esiin kun sille oli tilaa. Ihan parasta.